Το Διαδίκτυο δεν επινόησε τα ψέματα, αλλά διευκόλυνε πολύ τη διάδοση τους. Γνωρίζετε ότι κάποιοι σκόπιμα λένε ψέματα στο Διαδίκτυο; Σκοπός τους δεν είναι μόνο τα clicks αλλά ακόμα και η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ή η εγκατάσταση στον υπολογιστή σας λογισμικών (malware) μέσω κακόβουλων links (spamming, spoofing). Η αναγνώριση της αλήθειας από το ψέμα μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να βεβαιωθείς για την ακρίβεια των πληροφοριών που βρίσκεις.
Αληθινά Ψέματα στο Διαδίκτυο | Πώς ξεχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα;
Πώς να ξεχωρίσετε τις αληθείς και ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο προσφέρει πληθώρα πληροφοριών σε διάφορες πλατφόρμες. Βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις και πληροφορίες όλη την ώρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη έρευνα για να συναντήσετε χιλιάδες άρθρα που ασχολούνται με ένα θέμα ενδιαφέροντος. Πώς λοιπόν ξεχωρίζεις το αληθινό από το ψεύτικο;
1. Έλεγχος πηγής της δημοσίευσης: Ελέγξτε τη διεύθυνση ιστού για τη σελίδα που βλέπετε. Μερικές φορές, οι ιστότοποι ψευδών ειδήσεων μπορεί να έχουν ορθογραφικά λάθη στη διεύθυνση URL ή να χρησιμοποιούν λιγότερο συμβατικές επεκτάσεις τομέα, όπως “.infonet” ή “.offer”. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον ιστότοπο, ανατρέξτε στην ενότητα Σχετικά με εμάς για μάθετε περισσότερα για τους κατόχους του ή πραγματοποιήστε έλεγχο για την ασφάλεια του site με το online εργαλείο Website Security Check.
2. Έλεγχος συνέπειας: Ψάξε για συνέπεια στις πληροφορίες. Αν βρεις την ίδια πληροφορία από πολλές ανεξάρτητες πηγές, είναι πιο πιθανό να είναι αληθής.
3. Εξετάστε τον τίτλο: Οι παραπλανητικοί τίτλοι χρησιμοποιούν συχνά εντυπωσιακή ή συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα για να τραβήξουν την προσοχή. Αναλύστε την επικεφαλίδα για να προσδιορίσετε εάν ευθυγραμμίζεται με το περιεχόμενο του άρθρου ή έχει φτιαχτεί για τα “κλικ”.
4. Ελέγξτε τα γεγονότα: Οι αξιόπιστες ειδήσεις θα περιλαμβάνουν πολλά γεγονότα – δεδομένα, στατιστικά στοιχεία, αποσπάσματα από ειδικούς και ούτω καθεξής. Εάν αυτά λείπουν, αναρωτηθείτε γιατί. Οι αναφορές με ψευδείς πληροφορίες συχνά περιέχουν εσφαλμένες ημερομηνίες ή τροποποιημένα χρονοδιαγράμματα, επομένως είναι καλή ιδέα να ελέγξετε πότε δημοσιεύτηκε το άρθρο.
4. Ελέγξτε τον συγγραφέα: Δείτε το όνομα του συγγραφέα στο κάτω ή στο επάνω μέρος του άρθρου που σας τράβηξε την προσοχή. Έχετε το δικαίωμα να αναρωτηθείτε αν υπάρχει ο συγγραφέας. Είναι αξιόπιστος; Εργάζεται για έναν γνωστό, επαγγελματικό οργανισμό; Είναι «απλώς» blogger ή influencer; Η λήψη αυτών των πληροφοριών θα σας πει πόσο αξιόπιστο είναι το περιεχόμενο του.
5. Κριτική σκέψη: Αξιολόγησε τη λογική των πληροφοριών. Αν κάτι ακούγεται υπερβολικά απίθανο ή ακατανόητο, είναι πιθανό να είναι ψέμα.
Μείνε στην πλευρά της αλήθειας!
Η ικανότητα να ξεχωρίζετε την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη για την λήψη ενημερωμένων αποφάσεων και την υγιή συμμετοχή στην κοινωνία. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία, μπορείτε να γίνετε πιο κριτικοί αναγνώστες και να συμβάλλετε στην καταπολέμηση και μη διάδοση της παραπληροφόρησης.
Μείνετε ενημερωμένοι
Διαβάστε ακόμα περισσότερα θέματα στο blog μας!