Ψεύτικα Eshop | Πώς τα ξεχωρίζουμε

Οι online αγορές κερδίζουν συνεχώς έδαφος με όλο και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται προς τα εκεί. Μαζί με αυτή την αύξηση, αυξήθηκαν και οι απάτες μέσω διαδικτύου με ψεύτικα Eshop να κάνουν την εμφάνισή τους.

Τι είναι ένα ψεύτικο eshop;

Γιατί είναι επικίνδυνα τα fake eshops;

Πώς θα ξεχωρίσετε ένα ψεύτικο από ένα αξιόπιστο eshop;

Πώς θα προστατευθείτε!

Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πραγματοποιείτε ασφαλείς αγορές και συναλλαγές μέσω διαδικτύου και πώς να αναγνωρίζετε και να καταγγείλετε άνομες πρακτικές.Ένα ψεύτικο e-Shop, ή αλλιώς e-Shop απάτης (scam), είναι μια ιστοσελίδα που μιμείται εμφανισιακά ένα νόμιμο e-Shop, με σκοπό να εξαπατήσει τους καταναλωτές να κάνουν αγορές που δεν θα λάβουν ποτέ, να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης ή προσωπικές πληροφορίες. Μερικά από αυτά τα eshop είναι μοναδικά στον σχεδιασμό τους και άλλα μιμούνται αξιόπιστες εταιρίες χρησιμοποιώντας γνωστά λογότυπα. Ένα ψεύτικο eshop δε θα το “συναντήσουμε” τυχαία μόνο κατά την πλοήγηση στ’ αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης αλλά οι δημιουργοί του “προσκαλούν” επισκέπτες μέσω απάτης (e-mail, διαφημίσεις στα social media κτλ).Οι ψεύτικοι ιστότοποι αγορών, αποτελούν σοβαρή απειλή για τους καταναλωτές, καθώς ελλοχεύουν διάφοροι σοβαροί κίνδυνοι. Aρχικά, ο βασικός κίνδυνος αφορά την άμεση απώλεια χρημάτων. Παράλληλα πολλές τέτοιες ιστοσελίδες συλλέγουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όνομα, στοιχεία πληρωμής, διεύθυνση κτλ) με σκοπό την πώληση σε τρίτους για παράνομες δραστηριότητες. Δε πρέπει να ξεχνάμε και το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί αυτόματα στη συσκευή μας κατά την επίσκεψη σε μια τέτοια ιστοσελίδα. Αυτό μπορεί να υποκλέψει δεδομένα, να καταστρέψει αρχεία και εν τέλει να την “αχρηστεύσει”.

Δώστε προσοχή στα ακόλουθα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ένα ψεύτικο e-Shop:

  • Ασυνήθιστα χαμηλές τιμές: Εάν οι τιμές φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, πιθανότατα δεν είναι. Συγκρίνετε τις τιμές με άλλα eShop για να βεβαιωθείτε ότι είναι ρεαλιστικές.
  • Έλεγχος του URL: Ο πιο γρήγορος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής είναι ελέγχοντας για HTTPS, με ένα λουκέτο δίπλα του, στη διεύθυνση URL. Το HTTPS υποδεικνύει ότι ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση SSL. Προσοχή επίσης μήπως το URL μοιάζει με κάποιο επίσημης ιστοσελίδας αλλά διαφοροποιείται σε κάποια λεπτομέρεια.
  • Προβλήματα με την ιστοσελίδα: Η ιστοσελίδα μπορεί να είναι κακοσχεδιασμένη, γεμάτη ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ή να έχει φωτογραφίες προϊόντων χαμηλής ποιότητας.
  • Απουσία απαραίτητων πληροφοριών: Το eShop μπορεί να μην διαθέτει σελίδα “Σχετικά με εμάς”, “Επικοινωνία” ή “Όροι και Προϋποθέσεις”.
  • Δυσλειτουργίες: Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες κατά την περιήγηση στο eShop ή την ολοκλήρωση αγοράς.
  • Ασαφείς πληροφορίες: Η διεύθυνση του eShop μπορεί να είναι άγνωστη ή ασαφής, οι πληροφορίες επικοινωνίας να είναι ελλιπείς, και η πολιτική επιστροφών ή εγγύησης να μην αναφέρεται.
  • Μη ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής: Το eShop μπορεί να δέχεται πληρωμές μόνο με προπληρωμή ή μέσω μη ασφαλών μεθόδων.
  • Κριτικές πελατών: Ελέγξτε για κριτικές πελατών online. Προσοχή σε κριτικές που φαίνονται ψεύτικες ή υπερβολικά θετικές.
  • Απουσία από τα social media: Οι περισσότερες νόμιμες επιχειρήσεις έχουν κάποιου είδους παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς χρησιμεύει ως ένας από τους καλύτερους τρόπους διαφήμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Εάν ένας διαδικτυακός πωλητής λιανικής δεν έχει εμφανή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης —ή τα εικονίδια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται στον ιστότοπό του δεν οδηγούν πουθενά— οι πιθανότητες να είναι ψεύτικος είναι υψηλές.
  • Αγοράστε μόνο από αξιόπιστα e-Shop: Ερευνήστε το eShop πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά. Διαβάστε κριτικές, βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής και ελέγξτε αν το eShop έχει καλή φήμη.
  • Πληρώστε με ασφαλή τρόπο: Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής, όπως κάρτα ή PayPal, που προσφέρουν προστασία αγοραστή σε περίπτωση απάτης.
  • Μην δώσετε ποτέ προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία: Μην δώσετε ποτέ ευαίσθητα δεδομένα ή πλήρη στοιχεία κάρτας, σε ένα eShop που δεν εμπιστεύεστε.
  • Διατηρήστε αντίγραφα: Φροντίστε να κρατάτε αντίγραφα των αποδείξεων αγοράς και της αλληλογραφίας σας με το eShop.
  • Χρησιμοποιείστε online εργαλεία: Υπάρχουν σελίδες που μπορούν να ελέγξουν την αξιοπιστία ενός site όπως το webparanoid ή το fakeshop.at

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες σίγουρα ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο να σας εξαπατήσουν στον “αχανή” και ανώνυμο κόσμο του διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, αν πέσετε θύμα απάτης εκτελέστε άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (πχ ακυρώσεις τραπεζικών καρτών) καθώς και καταγγείλετε το συμβάν εδώ.Διαβάστε το blog μας